19 MAYIS 100 NCÜ YIL BÝLDÝRÝSÝ

19 MAYIS 100 NCÜ YIL BÝLDÝRÝSÝ

19 MAYIS 100 NCÜ YIL BÝLDÝRÝSÝ haberinin gerçek görüntüsü.

Yazdır

2019-09-27 14:05

19 Mayýs 1919 Yüzüncü Yýl Bildirisi,

Bugün Ata’mýzýn 19 Mayýs 1919 günü Samsun’a çýkýþýnýn 100ncü yýlýný kutluyoruz. Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramýmýz Kutlu Olsun.

19 Mayýs 1919 tarihi, Türk milletinin tarihinde büyük bir geleceðin ve inkýlabýn ilk adýmý ve baþlangýcý olmasý nedeniyle bayraklaþarak ölümsüzleþmiþtir.

19 Mayýs 1919 “ Þark Meselesi” adý altýnda yok edilmek istenen Türk Milletinin adeta yeniden var oluþ destanýnýn yazýlmaya baþlandýðý tarihtir.

19 Mayýs 1919, Milli Mücadeleyi, milli baðýmsýzlýða dönüþtüren, geri kalmýþlýðý, sömürüyü, baðýmlýlýðý kýran, Türk Milletini tam anlamýyla baðýmsýzlaþtýrma, geliþtirme, çaðdaþlaþtýrma ve demokratikleþtirmeye sevk edecek olan sürecin bir baþlangýcýdýr.

Milletlerin geçmiþlerinde onlarýn kaderlerini deðiþtiren, geleceklerini aydýnlatan, toplumu bütünüyle kavrayarak köklü bir deðiþim ve geliþme, yeni bir yapý ve oluþuma yönelten, önemli olaylar ve tarihler vardýr. Bu tarihler ve olaylar eðer, bir büyük inkýlabýn, parlak geleceðin hareket noktasý, baþlangýcý olabilmiþlerse gittikçe önem kazanarak bayramlaþýr ve kalýcý hale gelirler.

Milli Mücadele içerisinde 19 Mayýs 1919, büyük bir inkýlabýn ilk adýmý olmasý münasebetiyle “19 Mayýs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramý” olarak ölümsüzleþmiþtir.

Ýþte 19 Mayýs 1919 tarihi, onursuz ve zillet altýnda yaþamaktansa, onurluca ölmenin esas alýndýðý, kendisinden sonra cereyan eden olaylar zincirinin baþlangýcý olan, karanlýk bir dönemde aydýnlýk bir tarihtir.

17nci yüzyýl sonlarýndan itibaren Osmanlý Ýmparatorluðunun parçalanmasý ve paylaþýlmasý yönündeki çabalar, 10 Aðustos 1920 Sevr Anlaþmasýna kadar devam etmiþti.

Viyana Kongresinde “ Þark Meselesi” adýyla yeniden ortaya atýlan proje, 20nci yüzyýlýn baþýnda “Türkler Avrupa’dan silinmelidir. Hatta Küre-i arzdan kaldýrýlmalýdýr.” Sözüne kadar gelmiþti.

Ancak Avrupa’nýn hesap edemedikleri bir Mustafa Kemal vardý.  O Beyrut’ta þunu söylüyordu. “Asýl mesele yýkýlmak üzere olan imparatorluktan bir Türk Devleti çýkartmaktýr.”

Mustafa Kemal Paþa’nýn bu düþünce ile Anadolu’da baþlattýðý hareket tamamen Türk Milletine dayanýyordu ve bunu “Ben 1919 senesi Mayýs ayý içerisinde Samsun’a çýktýðým gün elimde hiçbir kuvvet yoktu. Yalnýz büyük Türk Milletinin asaletinden doðan ve benim vicdanýmý dolduran yüksek ve manevi bir kuvvet vardý. Ýþte ben bu milli kuvvete, Türk Milletine güvenerek yola çýktým.” Diye açýklýyordu.

Ýþte bu manevi güçle 19 Mayýs 1919 yýlýnda teþkilatlana Türk Kurtuluþ Savaþý,  sadece “Ata Yurdu” ele geçirmek, paylaþmak isteyen sömürgecilere karþý yürütülen bir savaþ deðildi. Onlarla birlikte olan ülkedeki iþbirlikçilerine karþý da yürütülen bir savaþtý ve milli baðýmsýzlýðý eyleme dönüþtürecek, Türk Milletini tam anlamýyla baðýmsýzlaþtýrma ve çaðdaþlaþtýrma amacýyla baþlatýlmýþtý.

 

Ýþte bundan dolayý;

19 Mayýs 1919 yýkýlan çok unsurlu bir imparatorluktan, yeni Milli bir Türk Devletinin hayat bulduðu mümtaz bir tarihtir.

19 Mayýs 1919, Samsun’da baþlayan, Amasya’da filizlenen, Erzurum ve Sivas’ta hayat bulan bir inancýn þahikaya yükseldiði gündür.

19 Mayýs 1919, Anadolu’da yeþerecek Türkiye Cumhuriyeti filizinin toprakla kavuþmasý, özgürlüðe susamýþ Türk’ün kana kana içmesidir.

19 Mayýs 1919, Kurtuluþ savaþýnýn ilk adýmý, hürriyet ve istiklalin ilk haykýrýþýdýr.

19 Mayýs 1919, Türk ufuklarýnda baðýmsýzlýk güneþinin doðduðu gündür.

19 Mayýs 1919 ezelden beri var olan, esir olmayan Türk’ün tarih sahnesindeki yeni þahlanýþý, taze bir fidan gibi göðe yükseliþidir.

19 Mayýs Türkiye Cumhuriyeti ile özleþen ulu önder Atatürk’ün “Ben bugün doðdum.” Dediði muhteþem bir gündür.

Atam;

Vatan iþgal olsa da, ordular daðýlsa da, gafletler ve delalet dört bir yaný sarsa da, ihanetler arþa yükselse de, damarlarýmýzdaki özgürlük ve vatan aþkýnýn askerleri olmaya ant içiyoruz.

Bizler var oldukça, vatan kutsal emanet, hür ve çaðdaþ gelecek namustur.

Rahat uyu, eserin emin ellerde.

Bu güzel günde Bandýrma vapuru ile Samsuna çýkan kahramanlar baþta olmak üzere bütün þehitlerimiz önünde saygý ve þükranla anýyor, minnetle eðiliyoruz.

Milletimize armaðan ettiðin bu eþsiz bayram için sana minnettarýz Ulu Atatürk.

                                                                                                                               TÜRK HAREKETÝ