Eylül 2019 Bulteni

Eylül 2019 Bulteni

Eylül 2019 Bulteni haberinin gerçek görüntüsü.

Yazdır

2019-09-28 09:37

Bu sayýmýzda;

    * Türk Hareketinden Suriyelilerle bir anektod,
    * Türk Tarihinde Eylül Ayý,
    * Suriyeli Göçmenler,
    * ABD'nin Osmanlý Ýmparatorluðunu verdiði haraç,
    * Türk Hareketinden haberler yer almaktadýr.
 

TÜRK TARÝHÝNDE “EYLÜL”

Aðustos ayýnýn Türk tarihinde zaferler ayý olduðu çok söylendi. Fakat Eylül ayý da zaferler ve önemli günler bakýmýndan Aðustos ayýndan hiç aþaðý kalmaz.

5 Eylül 1063 Tuðrul Bey’in ölümü;

Batý Türkeli’nin (Türkiye) ilk hükümdarý olan Tuðrul Bey 5 Eylül 1063 tarihinde 70 veya 72 yaþýnda baþkent “Rey” de ölerek oraya gömüldü. Tuðrul Bey 23 Mayýs 1040 Dandanakan Savaþýndan sonra kurulan devletin baþkanlýðýný 23 Mayýs 1040 ile 5 Eylül 1063 tarihleri arasýnda 23 yýl, 3 ay,12 gün yapmýþtýr.

Horasan’da Türkiye kurulduðu sýrada bu yeni ve dipdiri devletin gözlerini dikmiþ olduðu batýda biri Müslüman, biri Hýristiyan olmak üzere baþlýca iki devlet vardý.

Büveyhliler ve Bizans. Musul yöresindeki Arap Ukayloðullarý Devleti ile Diyarbakýr, Erzen, Meyafarkin ve Hýsnýkeyfâ’daki Mervanlar Devlet de Büveyhliler ’in idaresi altýnda idi.

Tuðrul Bey Horasan’ýn idaresini aðabeyi Kahraman Çaðrý Bey’e býrakarak ordusuyla Büveyhliler ülkesine girip 1043 yýlýnda Rey þehrini aldý. Baþkent yaptý.

Mervanlýlar bu yeni devlete boyun eðerek Tuðrul Bey’in egemenliðini kabul ettiler. Tuðrul Bey, 1055 yýlýnda Baðdat’a girerek Acem Büveyhliler Devletine son verdi ve Baðdat Halifesi tarafýndan Ýslam Dünyasýnýn sultaný olarak ilan olundu.

1060 yýlýnda Bizans þehri olan Sivas’ý alarak yaðmaladýlar, çekilirken, Pankoras isimli bir Ermeni’nin komutasýndaki Bizans ordusunu bozguna uðrattýlar. Ayný yýl Tuðrul Bey Ani kalesini v e yöresini ele geçirdi.

13 Eylül 1921 Sakarya Zaferi:

21 gün süren Sakarya Meydan Muharebesi 13 Eylül’de kazanýlmýþtýr.

Ýsmet Ýnönü’nün Eskiþehir savaþlarýnda bozulup ordunun mühim bölümünü yitirerek Sakarya’nýn doðusuna çekilmesinden sonra ku mandayý bizzat eline alan Mustafa Kemal Paþa’nýn yüksek askerlik kabiliyeti ile yönetip, özellikle subaylarýn kahramanlýðý dolayýsýyla “Subay Savaþý” adýný alan ve o güne kadar dünya savaþlarý içinde en uzun meydan muharebesi olan Sakarya Meydan Muharebesinde yeni bir taktikle Yunanlýlarý yüz geri ettirerek teþebbüsün Türk ordusuna geçmesini saðlayan savaþ olarak tarihe geçmiþtir.

18 Eylül 1048 Pasinler Savaþý

Selçuklular çaðýnda Bizanslýlarla yapýlan yüzyýllýk çarpýþmalardaki ilk büyük meydan savaþýdýr. Pasinler veya Hasankale savaþý olarak da anýlýr. Türk ordusuna ikisi de Selçuklu Hanedaný’ndan olan Ýbrahim Ýnal Beg ile Kutalmýþ komuta etmiþtir. Rum, ermeni, Gürcü ve Abazalardan kurulu Bizans ordusuna komuta eden Liparit tutsak edilip ordusu yok edilmiþtir.

22 Eylül 1520 Yavuz’un ölümü;

En büyük Türk hakanlarýndan biri olan Yavuz Sultan Selim, kýsa saltanatýnda, çok uzaklarda Kölemen ve Safevi ordusu gibi iki müthiþ orduyu tam bozguna uðratmak ve çölü 30 bin kiþiyle geçerek Mýsýr’ý almak gibi bir gözü karalýk gösteren eþsiz bir kahraman askerdir.

Hakanlýðý çok kýsa sürmeseydi, bugünkü Türk dünyasýnýn manzarasý çok baþka olacaktý. Bu müthiþ ve dahi asker ayný zamanda ince bir þairdi.

25 Eylül 1336 Niðbolu Savaþý;

 Ýçlerinde en ünlü Avrupa þövalyelerinin de bulunduðu Haçlý Ordusuna karþý kazanýlmýþ büyük bir meydan savaþýdýr. Türk ordusunun baþkomutaný Osmanlý Hanedaný’nýn parslarýndan Yýldýrým Beyazýt Han’dý. Türkleri Avrupa’dan atmak için gelen Haçlý ordusu; Macar, Fransýz, Romen, Alman, Ýngiliz, Ýtalyan, Ýspanyol, Leh ve Çeklerden oluþuyordu. Mevcutlarý 100 bÝn civarýndaydý. Türk ordusu 70 bin kiþiydi ve bunun10 bini vasal durumda olan Sýrp askerleriydi.

Niðbolu Savaþý imha savaþlarýnýn mükemmel örneklerinden birisidir. Fakat bir de kötü sonucu olmuþtur. Yýldýrým Bayazýt, pek çok þövalyenin katýldýðý bu orduyu yok etmekle gurura kapýlmýþ ve Aksak Temir’le olan hadise bu gururdan maya almýþtýr.

28 Eylül 1538 Preveze Deniz Zaferi;

En büyük Türk Amirali Barbaros Hayrettin Paþa’nýn komuta ettiði Türk Donanmasýyla Andrea Dora’nýn komuta ettiði müttefik Haçlý Donanmasýnýn yaptýðý ünlü deniz savaþýdýr. Türk Donanmasý gemi ve top bakýmýndan düþmana göre çok aþaðýda olduðu halde Barbaros hem ustalýðý, hem cesareti hem de savaþ psikolojisini iyi bilmesi sayesinde kuvvetli düþmaný yenmiþ, ünlü Ýtalyan amiralini kaçmaya mecbur etmiþtir. 480 yýl önce yapýlan bu müthiþ deniz savaþýnýn hatýrasý hala unutulmamýþtýr.

Beþiktaþ’taki türbesinde yatan Barbaros’un ruhunun bir þeyler umarak beklediði muhakkaktýr.

Ahmet Kýlýçoðlu

THD

(Kaynakça; Türk Kültürü Dergisi, Ötüken 9 Eylül 1975)