Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Kýrým Sürgünü
Türk Dünyasý
2023-05-23 12:31

Kýrým Sürgünü

 KIRIM TÜRKLERÝNÝN KARA GÜNÜ;

 

Biz Kýrým'dan çýkkanda

Kar yaðmadý kan aktý

Anam babam kýzkardaþlarým

Közleri dolu yaþ kaldý

 

Deðerli misafirler, hepinizi sevgi ve saygýlarýmla selamlýyorum. Hoþ geldiniz.

 

Kýrým Türk Sürgün ve Soykýrýmýnýn 79. Yýlýnda, 18 Mayýs 1944’de baþlayýp yýllar boyu devam eden felaketler neticesinde hayatýný kaybeden binlercekandaþýmý rahmet ve saygýyla anýyorum.

 

1944 sürgününün suçlularý ile ayný zihniyeti paylaþanlara güzel Kýrým’ýn iþgalinin devam ettiðini bir kez daha hatýrlatarak konuþmama baþlamak istiyorum.

 

Anadolu’dan sadece 320 km. kuzeyde, Karadeniz kýyýsýnda bulunan Kýrým yarýmadasý Türkünöz vatanýdýr.

 

Türk, Kýrým’a Anadolu’dan yüzyýllarca önce 8nci yy.da gelmiþ, 4. Yüzyýldan itibaren yerleþmeye baþlamýþtýr. Kýpçaklar, Hazar Ýmparatorluðu, Altýn Orda Ýmparatorluðu ve nihayet Kýrým Hanlýðý Kýrým yarýmadasýnda hâkimiyet sürdürmüþ, Kýrýmý Türk vataný yapmýþ Türk devletleridir.

 

Osmanlý Ýmparatorluðuna ittifak yolu ile baðlanan Kýrým Hanlýðý, uzun yýllar kudretli bir devlet olarak dünya siyasetinde yer almýþtýr. Kýrým ordularý üç yüzyýl boyunca üç kýtada Osmanlýlar ile birlikteat koþturmuþtur.

 

Kýrýmda birinci sarsýntý Kýrým’ýn Rusya tarafýndan iþgal edilmesiyle yaþanmýþtýr. Çarlýk Rusya’sýnýn 1783 yýlýnda Kýrým’ý ilhak etmesiyle ve Kýrým’ý Türklerden temizlemeye yönelik sistematik baský ve zulümlere baþlamasý neticesinde 1 milyon 800 bin kiþi 1783-1922 yýllarý arasýnda Anadolu’ya göç etmiþtir.

 

Bütün bunlara raðmen, 20nci yüzyýl baþlarýnda bütün Türk Dünyasýný etkileyen bir milli uyanýþý baþlatan ve Aralýk 1917 yýlýnda Türk tarihinde ilk olarak bir cumhuriyeti hem de gerçek demokratik bir parlamentoyu kuran Kýrým Türkleri, bunun bedelini iþgali altýna girdikleri Sovyet hâkimiyeti altýnda tarifsiz zulüm ve kýyýmlara maruz kalarak ödemiþlerdir.

 

Ýkinci büyük sarsýntý ise Kýrým Türkleri 18 Mayýs 1944 gecesinde tarihî yurtlarýndan hayvan vagonlarýna bindirilerek Sibirya ve Orta Asya’ya sürgüne gönderilmesiyle yaþanmýþtýr.

 

Kýrým Türkleri 18 Mayýs 1944 yýlýnda hafýzalardan hiçbir zaman silinmeyecek, bir insanlýk dramý ile karþý karþýya kalmýþlardýr.

 

Ýkinci Dünya Savaþý baþladýðýnda Nazi Almanya’sý Kýrým’ý iþgal edince Kýrým Türklerini bir kýsmý esir düþerek zorla Alman ordusuna katýlmak zorunda býrakýlmýþ,  bir kýsmý da Alman sanayisinde iþgücü olarak kullanýlmak üzere Almanya’ya götürülmüþtür.

 

Bu durumu Almanlara yardým etmek olarak deðerlendiren zalim Stalin, 11 Mayýs 1944 yýlýnda Türklerin Kýrým’dan sürülmesi kararýný vermiþtir.

 

Kýrým’da bütün halký topraklarýndan çýkaracak olan sürgün operasyonun tarihi, yayýnlanan kararnamede 20 Mayýs olarak tayin edilmiþ olmasýna raðmen, bu tarih Devlet Güvenlik Komitesi Baþkaný Lavrenti Beriya’nýn talimatýyla iki gün öne 18 Mayýs’a alýnmýþtýr.

 

 17 Mayýs’ý 18 Mayýs’a baðlayan gece Kýrým’ýn her yerinde ayný anda evler basýlarak sürgün baþlatýlmýþtýr.

 

Sovyet askerleri, sabaha karþý üç sularýnda Kýrým Türk ailelerinin evlerine zorla ve ellerinde silahlarla girerek uyumakta olan bu insanlarý yataklarýndan kaldýrarak dýþarý çýkarmýþlar, elleri havada duvarlara dizilen halka, “on beþ dakika içinde yolculuk için hazýrlanýn, elinizde taþýyabileceðiniz neyiniz varsa yanýnýza alýn.” diyerekevlerini terk etmelerini emretmiþlerdir.

 

Korku, çaresizlik ve endiþe içerisinde bekleyen insanlar Sovyet askerlerin taþkýnlýklarýna maruz kalmýþlar, sürgünü gerçekleþtirmekle görevli askerler bu görevlerini yerine getirmek dýþýnda halka rahatsýz edici taþkýnlýklarda ve tacizlerde bulunmuþlardýr.

 

Bu askerlerden bazýlarý yaþlý kadýnlarý, acýdan çýlgýna dönen, aklýný kaybeden insanlarý kaçmalarý için serbest býrakmýþlar ve daha sonra arkalarýndan kurþun yaðdýrarak onlarý zalimce öldürmüþlerdir.

 

Kadýn-erkek, genç-yaþlý, çocuk demeden bütün Kýrým Türklerini hayvan vagonlarýna týkarak, kapýlarýný da üzerlerine kilitleyerekKýrým’da tek bir Kýrým Türkü býrakmamacasýna sürgüne baþlamýþlardýr.

 

O gece, Kýrým yarýmadasýnda tanyeri kana bulanmýþ olarak aðarmýþ, insanlýk tarihinin en gaddar, en merhametsiz ve insanlýk dýþý kanlý ve zalim bir sürgünü gerçekleþtirilmiþtir.

 

Bunun için 18 Mayýs 1944 tarihi bir soykýrým ve matem günüdür. Bu gün, Kýrým Türkleri ile Dünya Türklerinin birleþtiði,  Kýrým Türklerinin vatanýna dönmek ve orada yaþamak için mücadele etme azim ve kararlýðýný sergilediði bir gündür.

 

Bu sürgünde Kýrým Türklerinin toptan yok edilmesi amaçlanmýþtýr. Bu sürgün her birinde oturacak yer dahi kalmayacak þekilde 300’ü aþkýn insanýn doldurulduðu hayvan vagonlarý içinde 20-25 gün hemen hiç kapýlarý açýlmaksýzýn, hiç yemek verilmeksizin, cesetler dahi boþaltýlmaksýzýn gerçekleþtirilmiþtir.

 

Orta Asya, Urallar ve Sibirya’dakiyolculuk süresinde ve toplama kamplarýnda aðýr þartlar altýnda yaþamak zorunda kalýnmýþ, sürgün yolculuðu ve izleyen yýllarda 400 bin den fazla KýrýmTürkü’nün yarýya yakýný hayatýný kaybetmiþtir.

 

Sürgün sebebiyle boþalan bölgelere 1944’ten itibaren Rus ve Ukraynalýlar yerleþtirilmiþtir.

 

Sürgünde görevli Serov ve Kobulov isimli devlet görevlilerinin son telgrafý 20 Mayýs’ta Devlet Güvenlik Komitesi Baþkaný Beriya’ya ulaþmýþ, 18 Mayýsta baþlayan Kýrým Türkeri’nin sürgün operasyonunun 20 Mayýs saat 16.00’da sona erdiðini bildirilmiþtir.  Telgrafta toplam 180.014 kiþinin 67 katara doldurularak bölgeden çýkarýldýðý, bunlardan 63 katarda bulunan 170.287 kiþinin gitmeleri gereken yere gönderildiði, geriye kalan dört katarýn ise ayný gün yola çýkacaðý bildirilmiþtir.

 

Telgrafta ayrýca Kýrým Rayon askeri komiserliklerinin askerlik çaðýnda olan 6.000 Kýrým Türkü’nü askere sevk ettiði, bunlarýn kýzýl ordu üniformasý ile savaþa gönderildiði belirtilmiþtir.

 

Vatana ihanet gerekçesiyle sürgün edilen bir topluluktan hâlâ orduya asker kabul edilmesi Sovyet Devleti’nin bizzat kendisi tarafýndan ileri sürülen sürgün gerekçesiyle düþtüðü çeliþkiyi açýkça ortaya koymaktadýr.

 

Diðer taraftan Beriya’nýn emri doðrultusunda 5.000 Kýrým Türkü’nün Moskova kömür madenlerine çalýþmaya gönderildiði ifade edilmiþtir.

 

Bu faaliyette, 112.078 aile (423.100 kiþi) sürülmüþ ve sürülenlerin 200.000’i çocuktur. Sürgün yolculuðunda 195.471 kiþi ölmüþtür. Sürgüne gönderilenlerin Kýrým’da býraktýklarý 1 milyar 405 Milyon rubleye Sovyet hükümetince el konulmuþtur.

 

Bu sürgün tek kelime ile insanlýk vasýflarýndan uzak Stalinin gazabý olmuþtur.

 

Sovyet yetkililerin, operasyonun baþarýyla tamamlanmasýndan büyük memnuniyet duyduklarý, 19 Temmuz 1944’te bu “baþarýnýn” þerefine düzenledikleri büyük bir kutlama töreniyle belli olmaktadýr.

 

Bu tören esnasýnda, bu operasyonda görev alanlara çeþitle madalya ve niþanlar verilmiþ, tören büyük bir coþku ile devam ederken, Kobulov’a ulaþan bir haber, henüz Kýrým Türklerinin tamamen bölgeden çýkarýlamadýðýný, dolayýsýyla operasyonunun tamamlanmadýðýný duyurulmuþtur.

 

Azak Denizi ile Sivaþ arasýnda yer alan ve halký balýkçýlýk ile tuz üretiminde çalýþan Arabat köyündeki Kýrým Türk halkýnýn sürgün edilmesi unutulmuþtu.

 

Böyle bir unutkanlýðýn yaþanmasý ve bunun sürgün operasyonunun tamamlanmasý þerefine tertip edilen bir kutlamada duyulmasý Kobulov’u oldukça rahatsýz etmiþ olmalý ki, iki saat içinde orada tek bir Kýrým Türkünün kalmamasý yönünde adamlarýna emir vermiþtir.

 

Elde yük katarlarýnýn olmamasý üzerine Arabat’taki bütün Kýrým Türkleri büyük ve eski bir gemiye bindirilerek mahzene kapatýlmýþ, daha sonra gemi denizin en derin yerine getirip ambar kapaklarýný açarak gemi içindeki insanlarla birlikte alçakça batýrýlmýþtýr.Bu faciadan sað kurtulan tek bir kiþi bile olmamýþtýr.

 

Sürgüne gittikleri bölgelerde pek çok aile daðýtýlmýþ, gittikleri ülke halký daha önceden þartlandýrýldýðý için Kýrým Türklerine kötü muameleler yapýlmýþtýr. Özellikle Özbekistan olaylarý oldukça düþündürücüdür.

 

Çok kötü yaþam koþullarýyla karþý karþýya býrakýlan Kýrým Türkleri, bir yandan açlýk ve sýtma gibi hastalýklarla mücadele ederken, diðer taraftan Kýzýlordu askerlerinin her türlü rezilliklerine uðramýþlardýr.

 

Kýrým Türkleri tamamen tek baþlarýna Sovyet devletine karþý sürdürdükleri inanýlmaz bir mücadele ile 50 yýl sonra da olsa kýsmen Kýrým’a dönmeyi baþarmýþlar. Sürgünden sonra Kýrým Tatarlarýnýn “Kýrým Tatar Millî Hareketi” adýyla oluþturduðu sivil toplum giriþimi, Kýrým Tatar Türklerinin vatanlarýna dönme talepleriyle sesini yükseltmeye baþlamýþtýr.

 

Sovyetler Birliði, 1967’de yayýnlanan bir bildiri ile Kýrým Türklerine haksýzlýk yapýldýðýný kabul etse de, Kýrým’a dönen Türklerin iskâný engellenmiþ, Kýrým’da Slav unsurlarýn iskânýna hýz verilmiþtir.

 

Kýrým Tatarlarý, 1988’den itibaren yeniden Kýrým’a dönmeye baþlamýþtýr.

 

Kýrým, 1991 yýlýnda Sovyetler Birliði’nin daðýlmasýyla baðýmsýz bir devlet haline gelen Ukrayna’ya baðlý bir Muhtar Cumhuriyet olmuþtur.

 

2014 yýlýna gelindiðinde Ukrayna’da yaþanan olaylar yeni bir Kýrým krizini doðurmuþ,  Ukrayna ile olan ikili anlaþma kapsamýnda Kýrým’da Sovyet dönemindeki varlýklarýný sürdüren Rus askeri üslerindeki birlikler, Þubat ayýnýn sonunda yarýmadanýn kontrolünü ele geçirmiþtir. 

 

16 Mart 2014’te yapýlan referandumla Kýrým’ýn Rusya’ya baðlandýðý ilan edilmiþ, Rusya, 21 Mart’ta Kýrým’ý Rusya’ya baðlayan anlaþmayý imzalayarak ilhak sürecini tamamlamýþtýr.

 

2014 Ýþgali öncesinde her 18 Mayýs’ta Akmescit’in merkezî meydanýnda toplanan on binlerce Kýrým Türk’ü bu matem gününü saðduyulu, saygýlý ve demokratik bir biçimde anarken Rus yönetimi 9 senedir Kýrým Türklerinin bu acýlarýný anmasýna izin vermemektedir. 1944 zihniyeti bugün de Kýrým Türklerini açýkça sindirmeye ve adým adým, sinsice yok etmeye çalýþmaktadýr.

 

Bu geliþmelere raðmen hala daha eski Sovyet sýnýrlarý içindeki Kýrým Türknüfusunun yaklaþýk yarýsý baþta Özbekistan olmak üzere muhtelif Orta Asya ülkelerinde sürgünde olup, ekonomik ve siyasi imkânsýzlýklar yüzünden Kýrým’a dönememektedirler.

 

Kýrým’a dönmüþ bulunan yaklaþýk 300 000 Kýrým Türkü, yok edilmek istenen varlýklarýný ve kültürlerini vatanlarýnda tekrar kurabilmek ve yaþatabilmek için olaðanüstü bir mücadele vermektedirler.

 

Görüldüðü gibi, Kýrým’ýn tarihi Türkler için zulüm ve kanla yazýlmýþtýr. Kýrým Türk’ünün yaþamý vatan ve millet aþkýyla geçen, üzüntü verici, çileli bir yaþamdýr.

 

Kýrým Türkleri, týpký Ahýska, Karaçay, Balkar Türkleri gibi sýrf Türk olduklarý için dünyanýn en büyük katillerinden biri olan Stalin tarafýndan bir gecede vagonlara doldurularak vatanlarýndan sürgün edilmiþlerdir.

 

Sürgünle ilgili Stalin’in zulmünden Paris’e kaçan Buðra Alpgiray’ýn hazin sonunun hikâyesinden kýsaca bahsetmek istiyorum.

 

1947 yýlý sonbaharýnda Paris’te Sen nehri kýyýsýnda ceseti bulunan Buðra’nýn üstünden çýkan evraktan Kýrýmlý bir Türk olduðu, II. Dünya savaþý sonunda Paris’te kaldýðý ve sefil bir hayat sürdüðü anlaþýlmýþtýr.

 

Son kýtasýný okumaya çalýþacaðým“Paris Akþamlarý” þiiri onun cebinden çýkan þiirlerden birisidir. Okunduðunda insaný beyninden vuran bir þiirdir.  “Paris Akþamlarý” þiirini okuyup da Kýrým Türkleri’ nin acýsýný içinde hissetmeyen yoktur.

 

Bir Karakýþ vakti, Sen kýyýsýnda

Kafamýn içinde Türklük ülküsü,

Rûhumu kavuran öz yurt hasreti

Böyle göçeceðim ebediyete

Donmuþ cesedimi bulup çöpçüler

Defnedilmek üzre götürecekler

Kimim ben, neyim, ne bilecekler

 

Görüldüðü gibi; 18 Mayýs 1944 tarihi insanlýk tarihinin en büyük facialarýndan birinin tarihidir.

 

Þuna inanýyoruz ki!

Kýrým Türkleri bugüne kadar sürdürdükleri mücadelelerine ve millî hareketlerine devam edecekler ve baðýmsýzlýk emellerine ulaþacaklardýr.

 

Böyle vahþetlerin bir daha tekrarlanmamasý için asla unutulmamasýný ve hepsinden önemlisi sürgünün tahribatýný hala yaþamaya devam eden ve tek baþýna muazzam bir var oluþ mücadelesi veren Kýrým Türk halkýnýn önünde saygý ile eðiliyoruz.

 

TÜRK HAREKETÝ olarak Sürgün sýrasýnda ve sürgün edildikleri yerlerde vatan hasretiyle hayata gözlerini yuman kandaþlarýmýzý saygý ve rahmetle anýyor, huzurlarýnda saygýyla eðiliyoruz.

 

Son olarak Ne Ukrayna, ne Rusya, Baðýmsýz Kýrým Türk Cumhuriyeti için yanýp tutuþuyoruz. Kýrýmda Kýrým Türk Bayraðýnýn nazlý nazlý dalgalanacaðý o günü hasretle bekliyoruz.

 

Hepinizi saygý ve sevgiyle selamlýyor, hoþça kalýn diyorum.

 

                                                                                                Atila Þimþek

                                                                                                Kur Alb. (e)

                                                                                          Türk Hareketi Baþkaný

 

 

 

 

 


Bu haber 351 kez okundu.

HAVA DURUMU

ANKARA

SON YORUMLAR

ANKETLER

Avrupa Birliðine benzer bir Türk Birliðinin kurulmasýný onaylýyormusunuz?

Türk Hareketi Derneði-THD © 2016 |Web Sitemiz Türk Hareketine Aittir Ýzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanýlamaz.

Espower Bilisim