Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Kitap Tanýtýmý
Türk Dünyasý
2018-10-29 12:59

Kitap Tanýtýmý

27 Ekim 2018 tarihinde,Düzce Belediyesi Salonunda Tarihçi Yazar Metin Akdemirin 6 yýllýk emeði sonucu ortaya koyduðu \\\"Ahýskalý Türklerin Sürgününün Son Tanýklarý\\\" isimli kitabýnýn tanýtým gününe Denek Baþkaný Atila Þimþek Ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Ýmdat Özcan katýldý.

Toplantýda Türk Hareketi Dernek Baþkaný Atilla Þimþeaþkanýn konuþmasý aþaðýya çýkarýldý.
 

DEÐERLÝ MÝSAFÝRLER;

HEPÝNÝZÝ SEVGÝ VE SAYGI ÝLE SELAMLIYORUM.

BU GÜN KARARLI, GAYRETLÝ VE ÇALIÞKAN BÝR ARKADAÞIMIZIN ALTI YILLIK ZORLU, SAHA ÇALIÞMASI VE ARAÞTIRMALARI SONUCUNDA YAZDIÐI “ AHISKALI TÜRKLERÝN SÜRGÜNÜNÜN SON TANIKLARI” ADLI KÝTABININ ÝMZA GÜNNÜNDE TOPLANMIÞ BULUNUYORUZ.

HEPÝNÝZ HOÞ GELDÝNÝZ.

HEPÝMÝZÝN BÝLDÝÐÝ GÝBÝ TÜRK TARÝHÝNÝN MÖ 2500’LÜ YILLARA DAYANDIÐI SÖYLENE GELÝRDÝ. ANCAK SON YILLARDA YAPILAN ARAÞTIRMALAR BU ÝDDÝALARI GEÇERSÝZ KILMIÞ, YÜCE ATATÜRK’ÜN SÖYLEDÝÐÝ “ TÜRK TARÝHÝ ÝNSANLIK TARÝHÝ ÝLE BAÞLAR” SÖZÜNÜN NE KADAR DOÐRU OLDUÐU ORTAYA ÇIKMIÞTIR.

TARÝHÝ BELGELERE DAYANARAK ÝNSANLIK TARÝHÝNÝ EN FAZLA 15 BÝNÝNCÝ YILLARA GÖTÜREBÝLMEKTEYÝZ.

TÜRK TARÝHÝNÝ DE ÇÝN, ASUR, SÜMER KAYNAKLARINA GÖRE DE BU YILLARA KADAR GÖTÜREBÝLMEKTEYÝZ.

ÖRNEÐÝN,

TÜRKLERÝN ANADOLUYA GELÝÞLERÝNÝN 13 BÝNÝNCÝ YÜZYILDA OLDUÐU, PROF. DR. ERZÝN’ÝN VAN HAKKÂRÝ BÖLGELERÝNDE VE TÝR-Ý ÞÝN YAYLASINDA BULUNAN KAYA RESÝM ÇALIÞMALARINDAN ORTAYA ÇIKMIÞTIR.

YANÝ TÜRKLER 13 BÝNÝNCÝ YILDA VARDI.

ROMANYA’NIN CLUÝ (TUVDA) ÞEHRÝ YAKINLARINDA BULUNAN TATAR TABLETLERÝNDE TÜRKLERÝN MÖ 5500’LÜ YILLARDA ROMANYA’DA YAÞADIKLARI GÖRÜLMÜÞTÜR.

YÝNE MÖ 4000-1700 SURÝYE’DE YAÞAYAN MARÝ KRALLIÐINA AÝT ÇÝVÝ YAZILI ARÞÝV TABLETLERÝNÝN 13 ADEDÝNDE 22 DEFA TURUKKU VE TURUK KELÝMELERÝNÝN GEÇTÝÐÝ GÖRÜLMEKTEDÝR.

DÝÐER BÝR KAYNAK DA AKAD KRALI NARAM ÞÝN’E AÝT OLAN TABLETLERDÝR. (MÖ. 2200)  BURADA YER ALAN “ÞARTMARÝ METÝNLERÝ” NÝN HATTUÞAÞ NÜSHASINDA 15 NCÝ ÜLKE OLARAK TURKÎ KRALLIÐI VE KRALIN ÝSMÝ OLAN ÝLÞU NAÝL YAZMAKTADIR.

YÝNE ÇÝN KAYNAKLARINDA ÝLK DEFA ADI GEÇEN HÝUNG-NU (HUN) DEVLETÝNÝN MÖ 13NCÜ YÜZYILDA KURULDUÐU BELÝRTÝLMEKTEDÝR.

BEN BÝRAZ DAHA ESKÝYE GÝTMEK ÝSTÝYORUM. AMERÝKA KITASINDA YAÞAYAN KIZILDERÝLÝLERÝN BÝR KISMININ TÜRK OLDUÐUNA DAÝR ÝDDÝALARI DUYMAYAN YOKTUR HERHALDE. BU KONUDA YAPILAN BÝLÝMSEL ÇALIÞMALARDA KIZILDERÝLÝLERÝN BAZI TARÝHÇÝLERE GÖRE 30-50 BÝN YIL ÖNCE AMERÝKA’YA ASYA’DAN YERLEÞTÝKLERÝDÝR.

ÖNCELÝKLE MAYA, ASTEK VE ÝNKALARIN TÜRK OLDUKLARI HAKKINDA BÝRÇOK KÝTAP VE TEZLER BULUNMAKTADIR.

KISACA TÜRK MÝLLETÝNÝN NE KADAR ESKÝ VE KADÝM BÝR MÝLLET OLDUÐUNU BÝLMELÝYÝZ.

MÖ 1NCÝ YÜZYILDA BAÞLAYAN GÖÇLER SONUCU BATIDA MACARÝSTAN OVALARI, DOÐUDA BÜYÜK OKYANUS, KUZEYDE KUZEY BUZ DENÝZÝ, GÜNEYDE HÝMALAYA DAÐLARINA KADAR UZANAN BÖLGELERE YAYILAN TÜRKLER, GÜNÜMÜZE KADAR 300 DEN FAZLA BEYLÝK, EMÝRLÝK, ATABEYLÝK, HANLIK, HAKANLIK, DEVLET VE ÝMPARATORLUK KURMUÞLARDIR.

BÜTÜN BUNLAR SONUCU,

DOÐU’DA ÇÝN, KUZEY DOÐUDE SLAVLAR, BATIDA AVRUPALILAR, GÜNEYBATIDA FARSLAR VE ARAPLAR ÝLE SAVAÞMIÞLAR.

DEVLETLER KURULUP DEVLETLER YIKMIÞLARDIR.

1552 YILINDA RUSLARIN TATARLARIN BAÞKENTÝ KAZAN’I ÝÞGALLERÝ ÝLE BAÞLAYAN ÝSTÝLA HAREKETLERÝ KAFKASYA, SÝBÝRYA VE TÜRKÝSTANIN ÝÞGALÝ ÝLE NETÝCELENMÝÞ,

1750 YILINDA ÇÝNLÝLERÝN DOÐU TÜRKÝSTAN’A SALDIRMALARI SONUCU 1862 YILINDA DOÐU TÜRKÝSTAN ÝÞGAL EDÝLMÝÞ,

OSMANLI ÝMPARATORLUÐUNUN YIKILMASI ÝLE DE BALKANLAR YUNANÝSTAN VE BULGARÝSTAN’IN, SURÝYE, IRAK ARAPLARIN VE 1925 YILINDA DA ÝRAN’DA ÝNGÝLÝZLERÝN DESTEÐÝ ÝLE KAÇAR HANLIÐI YIKILARAK FARSLARIN KONTROLÜNE GÝRMÝÞTÝR.

BU YILLARDA BAÐIMSIZ TEK DEVLET M. KEMAL ATATÜRK’ÜN KURDUÐU TÜRKÝYE CUMHURÝYETÝ KALMIÞTIR.

YÝNE, BU YILLARDA 200 MÝLYONA YAKIN TÜRK DÜNYASI ESARET ALTINDADIR.

1991 YILINDA SSCB’NÝN PARÇALANMASINA KADAR OLAN SÜREDE SSCB’DE YAÞAYAN TÜRKLER, RUSLAR TARAFINDAN ACIMASIZCA KATLEDÝLMÝÞ, ÝÞKENCELER YAPILMIÞ HAPÝSHANELERDE ÇÜRÜTÜLMÜÞLER, TATARLAR, ÇUVAÞLAR, BAÞKURTLAR, KARAÇAY-BALKARLAR BÝRÇOK KEZ ÝSYAN ETMELERÝNE RAÐMEN ACIMASIZCA YOK EDÝLMÝÞ, ASÝMÝLASYONA UÐRATILMAYA ÇALIÞMIÞLARDIR.

SÝBÝRYA’DA ALTAY, ÞOR, TELEVÜT TÜRKLERÝ ÖLÜME MAHKÛM EDÝLMÝÞTÝR.

SSCB’NÝN URAL, KAFKASYA, SÝBÝRYA VE TÜRKÝSTAN BÖLGESÝNDE YAPTIÐI ZULÜMLER, KATLÝAM VE ÝÞKENCELER ANLATMAKLA BÝTMEZ.

DOÐU TÜRKÝSTAN’IN ÇÝLESÝ BÝTMEMÝÞ, HALEN ÇÝN’ÝN HERTÜRLÜ ÝÞKENCE, ÖLDÜRME VE ASÝMÝLASYONU ASIRLARDIR DEVAM ETMEKTEDÝR.

FARS REJÝMÝ TÜRKLERE NEFES ALDIRMAMAKTA, TÜRKÇEYÝ YASAKLAMAKTA, HAPÝSHANELERÝ TÜRKLERLE DOLUDUR.

IRAK VE SURÝYE’DEKÝ TÜRKLERÝN DRAMI YILLARDIR GÖZLERÝMÝZÝN ÖNÜNDEDÝR.

BUNLARI NÝYE ANLATTIM.

YUKARIDA ÇÝZMEYE ÇALIÞTIÐIM VAHÞET TABLOSUNDAN EN ÇOK ETKÝLENEN LERDEN ÜÇÜ KIRIM TATARLARI, KARAÇAY-BALKAR TÜRKLERÝ VE AHISKA TÜRKLERÝDÝR. RUSLARDAN GÖRDÜKLERÝ BÜTÜN EZÝYET KATLÝAM, ÝÞKENCE DIÞINDA BÝR DE VATANLARINDAN SÜRGÜNE UÐRAMIÞLARDIR.

DEÐERLÝ YAZARIMIZ BU SÜRGÜNDEN ZARAR GÖREN AHISKA TÜRKLERÝNÝN GERÇEKLERÝNÝ BU KÝTABA NAKÞETMÝÞTÝR.

SÝBÝRYA VE TÜRKÝSTAN’A SÜRÜLEN AHISKA TÜRKLERÝNÝN DRAMI HEPÝMÝZÝN GÖZLERÝNÝ YAÞARTMAKTIR.

“AHISKA BÝR GÜL ÝDÝ GÝTTÝ,

BÝR EHLÝ DÝL ÝDÝ GÝTTÝ,

SÖYLEYÝN SULTAN MAHMUT’A

ÝSTANBUL’UN KÝLÝDÝ GÝTTÝ.”

AHISKA’NIN RUSLAR TARAFINDAN ÝÞGALÝ ÜZERÝNE BÝR AHISKALI HALK OZANI TARAFINDAN YAZILAN BU ÞÝÝR, 1915 YILINDA ÝSTANBUL’UN ÝÞGALÝNÝ HABER VERÝYORDU. AMA ANLAMAMIÞTIK.

KARS ÝLÝMÝZÝN 40-50 KM. ÖTESÝNDE ÇÝZÝLEN OSMANLI-RUS HUDUDUNUN HEMEN ÖTESÝNDE BUGÜN GÜRCÝSTAN ÝÇERÝSÝNDE AHISKA BÖLGESÝNDE (AHISKA, AHILKELEK, BOÐDANOVA, ADÝGEN VE ASPÝNZA RAYYONLARI) YAÞAYAN AHISKA TÜRKLERÝ,  RUSLARIN KAFKASYA’YI ÝÞGAL POLÝTÝKALARI GEREÐÝ 1807, 1810, 1811 VE 1828 YILLARINDA RUSLARIN YAPTIÐI VAHÞÝ KATLÝAMLARA UÐRAMIÞLARDIR. 1829 YILINDA OSMANLI-RUS SAVAÞI SONUCUNDA ÝMZALANAN EDÝRNE ANLAÞMASI ÝLE RUSLARA TERK EDÝLEN AHISKA TÜRKLERÝ, 1853-1856 OSMANLI-RUS SAVAÞI SONRASI DA TÜRKLERE YARDIM ETTÝKLERÝ GEREKÇESÝYLE ÇARLIK RUSYASI TARAFINDAN ACIMASIZCA CEZALANDIRILMIÞLAR, BU ARADA BÝR KISIM AHISKA TÜRKÜ ERZURUMA KAÇMIÞTIR.

1919 YILINDA GÜRCÝSTAN TARAFINDAN ÝÞGAL EDÝLEN BÖLGE, 1919 ÝNGÝLÝZ ÝÞGALÝ SIRASINDA OSMANLIDAN YANA TAVIR ALDIKLARINDA DOLAYI SSCB TARAFINDAN SÜRGÜNE GÖNDERÝLMÝÞ, AYDIN, GENÇ, KADIN, ÇOCUK, YAÞLI DEMEDEN KATLEDÝLMÝÞLERDÝR.

BU ARADA GÜRCÜ ÞÖVENÝZMÝYLE SOYADLARI, UYRUKLARI DEÐÝÞTÝRÝLÝR.

ÝKÝNCÝ DÜNYA HARBÝNE KADAR ASKERE BÝLE ALINMAYAN AHISKA TÜRK ERKEKLERÝNDEN 40 BÝN KÝÞÝ ASKERE ALINARAK ALMANLARLA SAVAÞMAK ÜZERE CEPHEYE GÖNDERÝLÝR.  25 BÝN AHISKA TÜRKÜ BU SAVAÞTA ÖLMÜÞ. GERÝYE KALANLAR SAKAT VE YARALIDIR.

SAVAÞA GÖNDERÝLMEYEN ÇOCUK, KADIN VE YAÞLILAR STALÝN’ÝN EMRÝ ÝLE BÝR GECEDE YÜK VE HAYVAN VAGONLARINA DOLDURULARAK SÝBÝRYA, KAZAKÝSTAN, KIRGIZÝSTAN VE ÖZBEKÝSTAN’A GÖNDERÝLÝR. (14-15 KASIM AHISKA, 25-26 KASIM ACARÝSTAN BLG.)

TREN SADECE ÖLENLERÝ GÖMMEK ÝÇÝN DURDURULUR. YOLA ÇIKANLARIN YARISI BU GÖÇTE ÖLÜR.

SAVAÞTAN DÖNEN YARALI SAKAT ASKERLER YURTLARINA DÖNDÜÐÜNDE AÝLELERÝNÝ BULAMAZLAR. BÝRÇOÐU AÝLELERÝNE HÝÇ KAVUÞAMAZ.

BU SÜRGÜN 47 YIL SAKLANIR. BU SÜRGÜSAYISI 80 BÝN KADARDIR. SAVAÞA GÖNDERÝLEN 40 BÝN ASKERÝ DE EKLERSEK, SAYI 120 BÝNLERE ULAÞMAKTADIR. BUNLARIN 20 BÝNÝ YOLDA ÖLDÜ.

1956 YILINA KADAR SÜRGÜN YERLERÝNDEKÝ KÖYLERÝNDEN DIÞARI ÇIKAMAYAN AHISKA TÜRKLERÝNÝN BÝR KISMINA 1958 YILINDA AZERBAYCANA GÖÇ ETME ÝZNÝ VERÝLDÝ.

1970 VE 1972 YILINDA AHISKA TÜRKLERÝNÝN TÜRKÝYE’YE GETÝRÝLME ÝSTEÐÝNE SSCB CEVAP BÝLE VERMEZ. 1992 YILINDA ÇIKARILAN “ AHISKA TÜRKLERÝNÝN KABUL VE ÝSKÂNINA DAÝR KANUN GEREÐÝNCE AHISKA TÜRKLERÝNÝN BÝR KISMI TÜRKÝYE’YE ANCAK YERLEÞTÝRÝLEBÝLÝR.

1989 YILINDA ÖZBEKÝSTAN’DA OYNANAN BAZI OYUNLAR SONUCUNDA ÖZBEK VE AHISKA TÜRKLERÝ ARASINDA ÇATIÞMALAR ÇIKMIÞ VE MAALESEF KAN DÖKÜLMÜÞTÜR. BU ÇATIÞMALARDA SOVYET ASKERÝNE SIÐINMAK MECBURÝYETÝNDE KALAN AHISKA TÜRKLERÝ YENÝDEN GÖÇE TABÝÝ TUTULMUÞ, RUSYA’NIN ÝÇ KESÝMLERÝNE, AZERBAYCAN, KAZAKÝSTAN, KIRGIZÝSTAN VE TÜRKMENÝSTAN’A GÖNDERÝLMÝÞLERDÝR.

DOST GÜRCÝSTAN SUDAN SEBEPLERLE AHISKA TÜRKLERÝNÝN KÖYLERÝNE DÖNMELERÝNE HALEN ÝZÝN VERMEMEKTEDÝR.

BUGÜN 529 FARKLI YERDE YAÞAYAN 629 BÝN AHISKA TÜRKÜ YURTLARINA DÖNMEYÝ ÖZLEMLE BEKLEMEKTEDÝR.

KÝTABIMIZIN YAZARI SAYIN METÝN AYDEMÝR, BU ÖNEMLÝ VE ÝLMÝ ÇALIÞMAYI AKADEMÝK ÖLÇÜLERE UYGUN OLARAK YAZILI KAYNAKLARDAN, SÖZLÜ TARÝH VE ALAN ÇALIÞMASI YAPARAK YAZDI. UZUN YILLAR SÜREN BU ÖZVERÝLÝ ÇALIÞMANIN MEYVESÝ OLAN BU ESER SAYESÝNDE, TARÝHTE YOK EDÝLMEK ÝSTENEN BÝR TÜRK TOPLUMUNUN TARÝHÝNÝ AYRINTILARIYLA, TARAFSIZ OLARAK BÝR TARÝHÇÝNÝN KALEMÝNDEN OKUYACAÐIZ.

KENDÝSÝNE TEÞEKKÜR EDÝYOR, BAÞARILAR DÝLÝYORUM.

ANCAK ÞUNU SÖYLEMEDEN DE KONUÞMAMI BÝTÝRMEK ÝSTEMÝYORUM.

BUGÜN DE DEÐÝÞEN BÝRÞEY YOK.

7 BAÐIMSIZ TÜRK CUMHURÝYETÝ, 13 ÖZERK TÜRK CUMHURÝYETÝ, 4 ÖZERK TÜRK BÖLGESÝ VE MACARÝSTAN’DAN BÜYÜK OKYANUSA KADAR UZANAN BÖLGEDE YAÞAYAN 70’DEN FAZLA TÜRK TOPLULUÐUNA SAHÝP OLAN TÜRKLERÝN 400 MÝLYONA YAKLAÞAN NUFÜSLARININ 250 MÝLYONU HALEN BAÞKA ÜLKELERÝN ÝDARESÝ ALTINDA YAÞAMAYA DEVAM ETMEKTEDÝR.

BUNUN SONUCUNDA SURÝYE, IRAK, ÝRAN, AFGANÝSTAN, ÇÝN ÝDARESÝNDE YAÞAYAN TÜRKLERÝN ÇEKTÝKLERÝNÝ HEPÝMÝZ BÝLÝYORUZ.

YUNANÝSTAN, BULGARÝSTAN, GÜRCÝSTAN, RUSYA’DE YAÞAYAN TÜRKLERÝN DÜN NE HALDE OLDUKLARINI BÝLÝYORUZ. YARIN NE OLUR BÝLMÝYORUZ.

BÜTÜN BUNLARA ÝLAVETEN BUGÜN TAM 35 TÜRK BOYU YOK OLMA TEHLÝKESÝ ALTINDADIR.

AFÞARLAR, BARABBA TATARLARI,   ÇALKANDULAR, ÇULÝM TÜRKLERÝ, DOLGANLAR, DUHALAR, FU-YÜ KIRGIZLARI, HAKASLAR, HALAÇLAR, HORASANÎLER, HOTONLAR, ÝLÝ SALARLARI, ÝLÝ UYGURLARI (TARANÇÝ), KARAGASLAR (TOFA), KARAYLAR (KARAÝM), KIRIM TATARLARI, KIRIMÇAKLAR, KUMANDÝLER, LÝTVANYA TATARLARI, LOPNOR UYGURLARI, NOGAYLAR, PAMÝR KIRGIZLARI, POLONYA TATARLARI, SÝBÝRYA TATARLARI, SOYOTLAR, SONGORLAR, ÞORLAR, TELENGÝTLER, TELEÜTLER, TUBALAR, URUM TÜRKLERÝ, YURT TATARLARI VE ÞATO TÜRKLERÝ.

KISACA DÜN NEYSE BUGÜN DE O.

TEK KURTULUÞ ÇARESÝ TÜRK BÝRLÝÐÝDÝR.

TANRI TÜRKÜ KORUSUN.

 

 

 

 


Bu haber 2135 kez okundu.

HAVA DURUMU

ANKARA

SON YORUMLAR

ANKETLER

Avrupa Birliðine benzer bir Türk Birliðinin kurulmasýný onaylýyormusunuz?

Türk Hareketi Derneði-THD © 2016 |Web Sitemiz Türk Hareketine Aittir Ýzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanýlamaz.

Espower Bilisim