Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
19 MAYIS 100 NCÜ YIL BİLDİRİSİ
Türk Hareketi
2019-09-27 14:05

19 MAYIS 100 NCÜ YIL BİLDİRİSİ

19 Mayıs 1919 Yüzüncü Yıl Bildirisi,

Bugün Ata’mızın 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a çıkışının 100ncü yılını kutluyoruz. Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun.

19 Mayıs 1919 tarihi, Türk milletinin tarihinde büyük bir geleceÄŸin ve inkılabın ilk adımı ve baÅŸlangıcı olması nedeniyle bayraklaÅŸarak ölümsüzleÅŸmiÅŸtir.

19 Mayıs 1919 “ Åžark Meselesi” adı altında yok edilmek istenen Türk Milletinin adeta yeniden var oluÅŸ destanının yazılmaya baÅŸlandığı tarihtir.

19 Mayıs 1919, Milli Mücadeleyi, milli bağımsızlığa dönüÅŸtüren, geri kalmışlığı, sömürüyü, bağımlılığı kıran, Türk Milletini tam anlamıyla bağımsızlaÅŸtırma, geliÅŸtirme, çaÄŸdaÅŸlaÅŸtırma ve demokratikleÅŸtirmeye sevk edecek olan sürecin bir baÅŸlangıcıdır.

Milletlerin geçmiÅŸlerinde onların kaderlerini deÄŸiÅŸtiren, geleceklerini aydınlatan, toplumu bütünüyle kavrayarak köklü bir deÄŸiÅŸim ve geliÅŸme, yeni bir yapı ve oluÅŸuma yönelten, önemli olaylar ve tarihler vardır. Bu tarihler ve olaylar eÄŸer, bir büyük inkılabın, parlak geleceÄŸin hareket noktası, baÅŸlangıcı olabilmiÅŸlerse gittikçe önem kazanarak bayramlaşır ve kalıcı hale gelirler.

Milli Mücadele içerisinde 19 Mayıs 1919, büyük bir inkılabın ilk adımı olması münasebetiyle “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak ölümsüzleÅŸmiÅŸtir.

İşte 19 Mayıs 1919 tarihi, onursuz ve zillet altında yaÅŸamaktansa, onurluca ölmenin esas alındığı, kendisinden sonra cereyan eden olaylar zincirinin baÅŸlangıcı olan, karanlık bir dönemde aydınlık bir tarihtir.

17nci yüzyıl sonlarından itibaren Osmanlı İmparatorluÄŸunun parçalanması ve paylaşılması yönündeki çabalar, 10 AÄŸustos 1920 Sevr AnlaÅŸmasına kadar devam etmiÅŸti.

Viyana Kongresinde “ Åžark Meselesi” adıyla yeniden ortaya atılan proje, 20nci yüzyılın başında “Türkler Avrupa’dan silinmelidir. Hatta Küre-i arzdan kaldırılmalıdır.” Sözüne kadar gelmiÅŸti.

Ancak Avrupa’nın hesap edemedikleri bir Mustafa Kemal vardı.  O Beyrut’ta ÅŸunu söylüyordu. “Asıl mesele yıkılmak üzere olan imparatorluktan bir Türk Devleti çıkartmaktır.”

Mustafa Kemal PaÅŸa’nın bu düÅŸünce ile Anadolu’da baÅŸlattığı hareket tamamen Türk Milletine dayanıyordu ve bunu “Ben 1919 senesi Mayıs ayı içerisinde Samsun’a çıktığım gün elimde hiçbir kuvvet yoktu. Yalnız büyük Türk Milletinin asaletinden doÄŸan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevi bir kuvvet vardı. İşte ben bu milli kuvvete, Türk Milletine güvenerek yola çıktım.” Diye açıklıyordu.

İşte bu manevi güçle 19 Mayıs 1919 yılında teÅŸkilatlana Türk KurtuluÅŸ Savaşı,  sadece “Ata Yurdu” ele geçirmek, paylaÅŸmak isteyen sömürgecilere karşı yürütülen bir savaÅŸ deÄŸildi. Onlarla birlikte olan ülkedeki iÅŸbirlikçilerine karşı da yürütülen bir savaÅŸtı ve milli bağımsızlığı eyleme dönüÅŸtürecek, Türk Milletini tam anlamıyla bağımsızlaÅŸtırma ve çaÄŸdaÅŸlaÅŸtırma amacıyla baÅŸlatılmıştı.

 

İşte bundan dolayı;

19 Mayıs 1919 yıkılan çok unsurlu bir imparatorluktan, yeni Milli bir Türk Devletinin hayat bulduÄŸu mümtaz bir tarihtir.

19 Mayıs 1919, Samsun’da baÅŸlayan, Amasya’da filizlenen, Erzurum ve Sivas’ta hayat bulan bir inancın ÅŸahikaya yükseldiÄŸi gündür.

19 Mayıs 1919, Anadolu’da yeÅŸerecek Türkiye Cumhuriyeti filizinin toprakla kavuÅŸması, özgürlüÄŸe susamış Türk’ün kana kana içmesidir.

19 Mayıs 1919, KurtuluÅŸ savaşının ilk adımı, hürriyet ve istiklalin ilk haykırışıdır.

19 Mayıs 1919, Türk ufuklarında bağımsızlık güneÅŸinin doÄŸduÄŸu gündür.

19 Mayıs 1919 ezelden beri var olan, esir olmayan Türk’ün tarih sahnesindeki yeni ÅŸahlanışı, taze bir fidan gibi göÄŸe yükseliÅŸidir.

19 Mayıs Türkiye Cumhuriyeti ile özleÅŸen ulu önder Atatürk’ün “Ben bugün doÄŸdum.” DediÄŸi muhteÅŸem bir gündür.

Atam;

Vatan iÅŸgal olsa da, ordular dağılsa da, gafletler ve delalet dört bir yanı sarsa da, ihanetler arÅŸa yükselse de, damarlarımızdaki özgürlük ve vatan aÅŸkının askerleri olmaya ant içiyoruz.

Bizler var oldukça, vatan kutsal emanet, hür ve çaÄŸdaÅŸ gelecek namustur.

Rahat uyu, eserin emin ellerde.

Bu güzel günde Bandırma vapuru ile Samsuna çıkan kahramanlar baÅŸta olmak üzere bütün ÅŸehitlerimiz önünde saygı ve ÅŸükranla anıyor, minnetle eÄŸiliyoruz.

Milletimize armaÄŸan ettiÄŸin bu eÅŸsiz bayram için sana minnettarız Ulu Atatürk.

                                                                                                                               TÜRK HAREKETİ

 


Bu haber 1698 kez okundu.
  • Ziyaretler
    08 Haziran 2025 günü üyelerimizden Feriha Çelik Genel Me...

  • BayramlaÅŸma
    KurbaBayramlar Milli duygu ve inançların örf ve adetlerle...

  • Ziyaret
    Derneğimizin üyelerinden Abdullah Akgüneş ve arkadaşı ...

  • Manisa İl TemsilciliÄŸi
    10 Mayıs 2025 günü Manisa İl Temsilcimiz Necati Zengi ve...

  • 3 Mayıs
    3 Mart 1947 tarihinde 2 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi &...

  • EL-UCUN TV
    28 Eylül 2020 günü saat 19.00 da Türk Hareketi Genel BaÅ...

HAVA DURUMU

ANKARA

SON YORUMLAR

  • EL-UCUN TV

    Sizinle gurur duyuyorum değerli büyüğüm komutanım , her zaman sizinle

ANKETLER

Terörsüz Türkiye Çalışmalarını Doğru Buluyormusunuz

Türk Hareketi Derneği-THD © 2016 |Web Sitemiz Türk Hareketine Aittir İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Espower Bilisim